Een dagje naar het strand

Nu de zomer hier in Nederland ten einde loopt en het weekend regen belooft, ben ik geneigd om een paar beelden te delen die ik in 2013 heb gemaakt van Almeerderstrand, een klein zoetwater stadsstrand in de township Almere Poort.

Toen ik deze beelden maakte tijdens een weekend in augustus had het strand voor mij de uitstraling en het gevoel van een alternatieve zwemplek die alleen bekend is en gebruikt wordt door de lokale bevolking die in of nabij Almere Poort woont. Dat was echter een rustig weekend, omdat het strand ook gebruikt wordt voor grote evenementen en festivals gedurende het hele jaar.

In de komende jaren zal het huidige uiterlijk en de sfeer van de waterkant zeker veranderen nadat de geplande promenade is aangelegd en de verharde fietspaden langs het strand zijn aangelegd. Het Almeerderstrand is namelijk slechts een klein gebied in het grootschalige stedenbouwkundige plan DUIN.

Achter de bomen op de bovenstaande foto is al een heel woningbouwproject ontstaan in kunstmatig gecreëerde zandduinen en in de toekomst zijn er plannen om nog een boardwalk te maken langs dezelfde waterlijn. Ondertussen leken de mensen op mijn foto's meer dan gelukkig met hun strand, zelfs trots op het strand en wat het voor hen persoonlijk betekent. Almere is volledig gebouwd op ingepolderd land 3-5 meter onder de zeespiegel en is pas in 1976 officieel een stad geworden.

 

Nederlands meisje dat de dag doorbrengt op het strand, Almere Poort 2013, Nederland

 

Nederlandse moeder en zoon brengen de dag door op Almeerderstrand. Dit zoetwaterstrand is bestemd om te worden omgevormd tot een commerciële boulevard aan het water.

 

Nederlands echtpaar brengt de dag door op het strand met hun hond in het speciaal voor hondenbezitters bestemde gebied.

 

Een Nederlands gezin brengt de dag door op het zoetwaterstrand Almeerderstrand.

Tijdens het fotograferen van het gezin boven de man vertelde me dat hij geboren was op Amsterdam en dat zijn familie kort na zijn geboorte naar Almere was verhuisd. Tijdens het fotograferen van het gezin hierboven vertelde de man dat hij in Amsterdam was geboren en dat zijn gezin kort na zijn geboorte naar Almere verhuisde. Toen hij hem weer ontmoette om hem een afdruk te geven, was hij behoorlijk ontroerd door het beeld dat hem deed denken aan zijn jeugd en opgroeien in een kaal en zanderig landschap.

Dit gevoel van trots en een zeker gevoel van nostalgie, kom ik veel tegen tijdens mijn werk in Almere. Mensen die in de jaren zeventig naar deze nieuwe stad zijn verhuisd, meestal Amsterdammers, hebben het gevoel pionier te zijn en missen soms het oude, onontwikkelde landschap waarin ze zijn opgegroeid. Zijn vrouw komt uit Brabant, een natuurlijk bosgebied in het zuiden van Nederland en ver boven de zeespiegel. Hoewel ze van Almere houdt, mist ze ook de bomen waar ze is opgegroeid.

 

Jonge Nederlandse moeders brengen een dag door op het zoetwaterstrand Almeerderstrand, Almere.

Ook de twee jonge moeders in de foto boven, toen ik ze de foto op het camerascherm liet zien, riep een van hen uit: ‘Prachtig toch, de elektriciteitsmasten op de achtergrond! Het is echt Almere. ’